Vlasina

vlasina shutterstock_1146809870

Kad se uželite
netaknute prirode

Vlasina je visoravan na oko 1265 m nadmorske visine, na jugoistoku Srbije, okružena planinama Gramada, Vardenik i Čemernik. Nalazi se na 320 km od Beograda, a od Surdulice je udaljena 20 km i u blizini je granice sa Bugarskom. Zbog prirodnih lepota i bogatstva biljnog i životinjskog sveta, proglašena je za zaštićeni predeo izuzetnih odlika.

Centralni deo Vlasinske visoravni zauzima Vlasinsko jezero, najveće i najviše veštačko jezero u Srbiji, na 1230 m nadmorske visine, površine 16 km2. Nastalo je izgradnjom brane na nekadašnjoj tresavi, Vlasinskom blatu. Ispod brane izvire reka Vlasina. Jezero je posebno i po svojim jedinstvenim plovećim tresetnim ostrvima, na kojima se ponekad mogu videti i krave kako pasu dok plove.

Klima na Vlasini je subplaninska, sa suvim i svežim letima i suvim zimama. Na sve strane se pružaju livade, pašnjaci i brezove šume, a posebno je zanimljiva tragačima za pečurkama.

Idealno je mesto za ljubitelje prirode kojima za odmor nije potreban poseban komfor, jer ovo područje je veoma malo turistički eksploatisano. Visoravan je okružena planinama zaobljenih vrhova i blago nagnutim padinama, pogodnim za skijaše rekreativce.