U susret novoj ski sezoni 6 vežbi za celo telo koje će vam pomoći da budete POTPUNO SPREMNI da maksimalno uživate u sportovima na snegu

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Ovih sedam vežbi će vaše mišiće, ligamente, zglobove i kosti vrlo brzo dovesti u top formu. Biće potrebno da vežbate dva do tri puta nedeljno, i to tako što ćete za početak uraditi celu seriju vežbi sa do osam ponavljanja svake od njih. Postepeno broj ponavljanja povećavajte do 12, a potom i broj serija. Ukoliko radite sa tegićima, dovoljno će biti da vežbate jednom nedeljno.

Svake godine, mnogi od nas tek negde u aprilu ili maju postanu svesni činjenice da je letovanje sve bliže, pa se bacaju na vežbe kako bi što pre izdefinisali mišiće i skinuli onih nekoliko kilograma viška. Međutim, mnogi ne znaju da bi to isto trebalo da rade i svi oni koji vole skijanje i druge zimske čarolije. Štaviše, dok leti to predstavlja isključivo estetski problem, loša fizička sprema pred odlazak na zimovanje može da nam napravi zaista ozbiljne probleme, jer skijanje i drugi sportovi na snegu sa sobom nose rizik od ozbiljnih povreda, naročito u predelu donjih ekstremiteta.

Kako saznajemo iz Skijališta Srbije, na našim planinama Kopaonik, Zlatibor i Stara Planina uspešno je završena letnja sezona i uveliko teku pripreme za zimu. Uskoro se očekuje i da krene već tradicionalna pretprodaja ski karata putem web shop-a, i to sa popustom od 15%. Ski opening vikendi, kojima se svake zime obeležava zvanični početak ski sezone, u sva tri ski centra zakazan je već za početak decembra, a ako bude snega, skijanje će na nekim stazama biti moguće i ranije.

Zato je upravo sada pravi trenutak da krenemo da jačamo svoju kondiciju, mišićni tonus, fleksibilnost, ravnotežu kako bismo na vreme bili spremni za maksimalno uživanje na KopaonikuTorniku ili Staroj Planini.

Čučnjevi

Najpre počnite sa klasičnim čučnjevima, a potom uvedite čučanj sa jednom, pa drugom izbačenom nogom. Kada steknete kondiciju, stavite ruke na bokove, ispod sebe postavite jastuk i nastavite da vežbate.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

Sklekovi

Isto kao sa čučnjevima, krenite prvo sa klasičnim sklekovima. Kad postane isuviše lako, podignite jednu nogu u vis i zadržite je u tom položaju do desetak sekundi, a potom uradite dva skleka. Ponovite isto sa drugom nogom.

Most

Na mekoj i stabilnoj podlozi najpre savladajte klasični most, a potom se okrenite na bok i pokušajte da potpuno podignete trup oslonjeni samo na jednu ruku i jednu nogu. U tom položaju ostanite 5 do 10 sekkundi, pa promenite stranu.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

Sklekovi na lopti/jastuku

U položaju za sklek stavite jednu ruku na pod, a drugu na loptu koja se nalazi ispod ramena. Dok je jedna ruka potpuno opterećena, druga se odmara. Takođe, možete raditi i sklekove sa loptom ili jastukom između nožnih članaka, dok ruke držite na mekoj podlozi.

Iskorak

Iskoračite najpre jednom nogom tako da stopalo bude u ravni ispred drugog. Potom, krenite da ovu vežbu radite tako da trup rotirate u spoljašnju stranu. Kada budete stekli dovoljno snage, vežbu možete pojačati tegićima.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

Ruski tvist

Sedeći na podu s loptom, tegićem ili nekim drugim teretom u rukama, rotirajte telo najpre u jednu, a potom drugu stranu. Na početku vežbajte s stopalima na podu, a kad steknete kondiciju, vežbe radite sa nogama podignutim u vazduh.

 

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Iako sve ove vežbe na početku deluju veoma teške i iscrpljujuće, kad stignete na planinu, shvatićete koliko se sav trud i napor isplatio. Uostalom, zar niste oduvek želeli da izađete iz zone komfora čisto rekreativnog skijaša i probate da se spustite nekom od onih izazovnijih staza koje Skijališta Srbije imaju u svojoj ponudi?

Recimo, od novina za ovu sezonu na Kopaoniku može se izdvojiti to što skijaše ove zime očekuje proširenje sistema za veštačko osnežavanje na lokaciji Bela reka 1 – Bela reka 2 – Ledenice, u dužini od 5 kilometara. Predviđena je i veza za nastavak sistema ka budućoj vezi Bela reka 3. Pored toga, u susret zimskoj sezoni završavaju se prateći objekti na izlaznoj stanici gondole Brzeće-Mali Karaman, a u pitanju su restoran i objekat za smeštaj pratećih sadržaja skijališta. Takođe, za ovu sezonu biće gotov i heliodrom.