Studenica

Branko-Radičević,-Manastir-Studenica
Foto: Branko Radičević

STUDENICA

Jedan od najznačajnijih manastirskih kompleksa srednjevekovne Srbije, vekovima je predstavljao duhovni i kulturni centar države Raške.

Zadužbina Stefana Nemanje iz 12. veka nazvana je po reci na čijoj obali je izgrađena. Na prvi pogled manastirski kompleks odaje utisak snažnog srednjevekovnog utvrđenog grada. Moćne zidine s kulama koje okružuju manastirski kompleks bile su i ostale tu da se zaštite crkva, trpezarija i konaci, u kojima se od 12. veka pa do danas nesmetano odvija monaški život.

U manastirskom kompleksu centralno mesto zauzima Bogorodičina crkva, opasana fasadom od belog mermera i ukrašena romaničkom arhitektonskom plastikom. Portali, prozori i oltarski deo crkve, bogato su dekorisani floralnim simbolima i prepletima, a arhitektonski ukrasi na istočnom delu fasade oživljavaju legende o mitskim bićima – zmajevima i gušterima s dugim zmijolikim repovima. U okviru crkve nalazi se i grobnica osnivača manastira Stefana Nemanje.

Ljubitelji srednjevekovne umetnosti dolaze iz daleka samo da bi videli studeničke freske, remek-dela slikarstva 13. veka. Među njima se posebno izdvaja „Raspeće Hristovo”, upečatljiv religiozni prikaz s naglašenim ljudskim dimenzijama stradanja i bola. U riznici crkve čuvaju se kapitalni primerci srpske primenjene umetnosti kao što je prsten Stefana Nemanje, zatim predmeti od metala, plaštanice, povelje i mnoge druge relikvije…

https://www.srbija.travel/sr/vidi-srbiju/kultura/srednjovekovni-manastiri/dolina-kraljeva