Sremski Karlovci

biram srbiju

UPOZNAJTE SREMSKE KARLOVCE

biser na obroncima fruške gore

Sremski Karlovci su smešteni na blagim padinama Fruške gore, na desnoj obali Dunava, što predstavlja odličnu poziciju za započinjanje neke šire turističke rute. Udaljeni su samo 10 km od čuvene Petrovaradinske tvrđava i Novog Sada i 80 km od Beograda. Karlovce često nazivaju i kapijom Fruške gore i njenih 19 manastira.

Sremski Karlovci su jedno od retkih mesta u našoj zemlji koje je sačuvalo većinu obeležja minulih vremena. Tokom XVIII. i XIX. veka Karlovci su bili kulturni, verski i politički centar Srba, koji su naseljavali prostore severnije od Save i Dunava. Materijalnu i duhovnu baštinu danas čine kulturno-istorijski spomenici od izuzetne vrednosti. Gradsko jezgro predstavlja zaštićenu ambijentalnu celinu, koja je u potpunosti urbanistički očuvana, a zbog brojnih spomenika kulture ovaj barokni gradić često nazivaju „Grad-muzej“. Događaji iz bogate i slavne prošlosti, poput potpisivanja Karlovačkog mira, povećavaju ovaj značaj, uzdižući ga na međunarodni nivo. Sve ovo daje više od osnove za razvoj kulturnog turizma.

vinska ruta

Manifestacioni turizam je razvijen kroz festivale grožđa i vina, kuglofa i slično, a vinogradi čitavom području daju prepoznatljivu pejzažnu osobenost. Karlovačka vina i veliki broj vinskih podruma predstavljaju sve značajniju ponudu mesta i daju dobru osnovu za profilisanje turističkog proizvoda „Putevi vina“.

Blizina prirodnog blaga Fruške gore, Koviljsko-petrovaradinskog rita i Dunava predstavlja, za mesto, jedan od važnih segmenata koji povećevaju i vrednost kulturno-istorijskih spomenika.

PATRIJARŠIJSKI DVOR

PATRIJARŠIJSKI DVOR

Patrijaršijski dvor je najmonumentalnija građevina XIX veka u Vojvodini. Predstavlja kombinaciju baroknog i pseudorenesansnog stila. U dvoru je smeštena Riznica – muzej Srpske pravoslavne crkve. Danas je Patrijaršijski dvor sedište episkopa sremskog i ima status letnje rezidencije srpskog patrijarha.

Kapela Mira

kapela mira

 

Kapela mira – podignuta 1817. godine na mestu gde je potpisan čuveni Karlovački mir (1699. godine) između sila Hriščanske alijanse i Turske. Prvi put u zvaničnoj svetskoj diplomatiji korišćen je okrugli sto za pregovaranje. Odlukom bečkog Ratnog saveta prvobitna sala za konferencije, koja je bila izgrađena od drveta, zamenjena je današnjom kapelom.

 

Česma 4 lava

 

Česma “Četiri lava” – podignuta 1799. godine u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda. Česmu je obnovio prof. dr Miodrag Radulovački, nekadašnji đak Karlovačke gimnazije, oktobra 2007. godine. Legenda govori  da  svako ko popije vodu sa ove česme, jednog dana će se vratiti u Sremske Karlovce.

 

Karlovačka Gimnazija

Najstarija srpska gimnazija – osnovana 1791. Sadašnja zgrada je podignuta 1891. godine kao zadužbina srpskog patrijarha Germana Anđelića i njegovog brata Stevana. Danas Karlovačka gimnazija predstavlja filološku gimnaziju u kojoj se izučavaju savremeni i klasični jezici.

 

 

Karlovačka gimnazija unutrašnjost

SABORNA CRKVA

Crkva posvećena Sv. Nikoli – podignuta 1762. Ovaj jednobrodni hram jedan je od najlepših primera arhitekture XVIII veka u Vojvodini. Ikonostas se smatra remek-delom srpskog baroknog slikarstva. U oltarskom delu smešten je sveti ćivot sa delom moštiju Sv. Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa. Crkva je dobila svoj današnji izgled posle rekonstrukcije 1909./1910. godine.

Grob Branka Radičevića

Grob Branka Radičevića nadgrobni spomenik je podignut 1885. godine na mestu gde su položeni posmrtni ostaci ovog slavnog pesnika preneti iz Beča. Spomenik je izrađen u obliku piramide od kamenih blokova koji su donešeni iz različitih krajeva u kojima su živeli Srbi. Obnovljen je 2011. godine zaslugom prof. dr Miodraga Radulovačkog, bivšeg djaka Karlovačke gimnazije.