Slano Kopovo

Novi Becej 11.10.2016 rezervat prirode slano kopovo migracija zdralova foto Nenad Mihajlovic

Foto: Nenad Mihajlović

MOČVARE
RAMSARSKA PODRUČJA

Severoistočno od Novog Bečeja i reke Tise skriva se jedna od poslednjih očuvanih bara na slatinama u Srbiji. Ovakvim staništima u svetu preti potpuno nestajanje, pa je samim time Slano Kopovo naše neprocenjivo nacionalno blago koje moramo posebno čuvati.

Ako se ikad budete zatekli u Slanom Kopovu, nemojte da vas iznenade čudne meteorološke pojave kao što su zaista neobični vetrovi ili uvrnute optičke varke – fatamorgane, vrlo slične onima koje viđaju ljudi u pustinji.

Što se živog sveta tiče, ovde svoja gnezda svija 203 vrste stanarica i selica, ali i ptica koje nimalo nisu tipične za Panonsku niziju, već biste pre očekivali da ih sretnete negde na obali mora. Tako možete videti ždralove, patke, guske, šljukarice, kao i ptice sabljarke i morske žalare.Zbog specifične “slane” zemlje, ovde niče nekoliko vrsta biljaka koje su toliko retke, da su zaštićene zakonom: caklenjača, jurčica i panonska jurčica. Najvažniji predstavnici sisara su tekunica, patuljasti miš i stepski tvor.

Predivnom ambijentu Slanog Kopova doprinose ostaci crkve Arače iz 13. veka. Kao i njena preteča iz 9-11. veka, sagrađena je na poluostrvu, koje i za vreme najviših vodostaja reka Tisa nije mogla da poplavi.

rezervat slano kopovo foto Nenad Mihajlovic (3)

Foto: Nenad Mihajlović