Ramska tvrđava

Luka-Šarac--Tvrdjava-Ram

Foto: Luka Šarac

RAMSKA TVRĐAVA

Na desnoj obali Dunava, na strmoj kamenoj litici, nalaze se zidine srednjevekovnog grada Rama. Sagrađena 1483. godine po nalogu sultana Bajazita Drugog.

U Turskim izvorima ostao je detaljan opis grada Rama: “Ramska tvrđava ima oblik nepravilnog poligona sa četiri ugaone i centralnom Donžon kulom. Preko 30m dugi, debeli zidovi koji povezuju kule dobro su očuvani, dok je unutrašnjost tvrđave razorene za vreme Kočine krajine. Na masivnim zidnim platnima, uočljive su stražarske šetne staze. Kule su joj bile pokrivene šiljatim kupolama.”

Tvrđava je bila zidana za odbranu od hladnog i vatrenog oružja. Kule su snabdevene i danas vidljivim otvorima za topove, pa se može reći da je Ram pravo artiljerijsko utvrđenje. Tvrđava je bila opasana dubokim rovom i ulaz u nju je bio moguć preko pokretnog mosta.

Prema izvorima Ram je razoren 1788. godine. Zanimljivo je znati da je ove godine, braneći Ramsku tvrđavu od Turaka, u njoj, poginuo i austrijski grof baron Loprešti.

U blizini tvrđave nalazi se karavan saraj iz 15.veka. Postojanje karavan saraja i obližnjeg hamama pokazuje da tvrđava nije bila važna samo u ratnom periodu, već je u mirnim vremenima štitila trgovce koji su imali gde da prenoće i da se odmore na svom putu. Može se reći da je ovo prvi turistički objekat u ovom kraju. U okviru karavan saraja podignuta je pravoslavna crkva posvećena Svetom Arhangelu Mihailu.

Tvrđava u Ramu nakon dvogodišnje obnove otvorila je svoje kapije za turiste u avgustu 2019.godine.

https://www.serbia.travel/sr/vidi-srbiju/kultura/tvrdjave

Ramska tvrđava

https://tovg.org/vecita-straza-u-predvorju-derdapa/

Luka-Šarac-Tvrđava-Ram

Foto: Luka Šarac