OMV SAVETI

Foto: Shutterstock / shutterstock

„NIJE SVAKO GORIVO ISTO GORIVO“ Ovih reči mog majstora uvek se setim kada dođem na pumpu

„Nije svako gorivo, isto gorivo. Poštuj motor svog četvorotočkaša ako hoćeš da i on ispoštuje tebe“. Ovih mudrih reči mog majstora uvek se setim kada dođem na benzinsku pumpu, i dan danas, osam godina nakon što sam starog i rasklimatanog „juga“ zamenio automobilom daleko novijeg godišta proizvodnje.

Motor koji se guši, „kašljuca“, gubi snagu, neujednačeno radi, noćna su mora za svakog vozača, stoga, neki dinar više za cenu po litri kvalitetnog goriva, za mene je uvek bila investicija a ne trošak. Od kada su izmišljeni motori sa unutrašnjim sagorevanjem do danas, mnogo se toga promenilo u proizvodnji goriva koja se koriste za njihovo pokretanje pa pravilan izbor na benzinskoj pumpi, može da uštedi i vreme i troškove održavanja a i kasnije nerviranje.

Ova vozačka „filozofija“ ima i potvrdu struke. Nenad Pavlović iz Niša, veštak mašinske struke sa užom specijalnošću procene štete na motornim vozilima, objašnjava:

-Kvalitetno gorivo ima veću oktansku vrednost i aditive koji mu potpomažu pri sagorevanju. Bolje gorivo zato ima manji utrošak a pruža postizanje boljih efekata u toku vožnje. Praktično, motor troši manje a ima bolje performanse prilikom ubrzavanja. U samom motoru postoji trenje koje se umanjuje tako što se prave te neke emulzije koje prilikom sagorevanja ostaju nesagorene i koje podmazuju sam sistem klipova i unutrašnjeg sklopa motora. Sa takvim gorivom manje je trenje pa motor može narodski rečeno „lakše da radi“. Sa takvim gorivom ostaje i manje čađi i otpadnih materijala i u samom motoru prilikom sagorevanja a i u onom delu koji ide prema izduvu, pa je manji je posao i za katalizator i DP filter.

Pre izvesnog vremena video sam da Miloš Pavlović, trostruki šampion sveta u auto sportu, koji ima iza sebe brojne osvojene nagrade u raznim kategorijama automobilskog sporta, preporučuje OMV MaxxMotion goriva. To me je dodatno zaintrigiralo, zašto baš njih. I počeo sam da istražujem.

Foto: Shutterstock / shutterstock
Foto: Shutterstock / shutterstock

Pronašao sam da su OMV MaxxMotion Super 100plus i OMV MaxxMotion Performance Diesel osmišljena u Austriji i nude vozačima novi nivo kvaliteta goriva. Nastavio sam da „guglam“ i srfujem po internetu i saznao interesantne stvari.

Saznao sam da unapređeni inovativni paket aditiva visokih performansi sadrži još više molekula za zaštitu i čišćenje kojima se čisti motor, štiti od korozije, smanjuje habanje i dugoročno ga održava čistim. Pored toga, ovo gorivo, kako piše, pomaže efikasnost motora i osigurava maksimalno ubrzanje.

Probao sam. Efekat je vidljiv već kod prvog punjenja, a rezultat redovne upotrebe je ono čemu teži svaki vozač – duži vek trajanja motora.

Sada, posle izvesne „prakse“ i korišćenja ovog goriva shvatam razliku. I reči mog majstora su potvrdile da ova goriva održavaju maksimalnu čistoću mlaznica za gorivo i usisnih ventila motora što dovodi do manje potrošnje goriva, što opet ima za rezultat veću kilometražu a manju emisiju štetnih gasova.

Moj auto ne ostavlja crni dim iza sebe, a pri tom radi „kao sat“, a ne čuje se. I to mi je majstor objasnio zašto je tako. Aditivi u gorivima OMV MaxxMotion pomažu u uklanjanju naslaga, sprečavaju stvaranje novih naslaga i smanjuju habanje. Ovo čisti i produžava vek trajanja motora automobila. Dodavanjem posebnih aditiva u ovo gorivo sprečava se i korozija na delovima motora, što produžava radni vek motora.

Poslušavši majstora, stručne ljude, pa i savete šamiona, ja sam na kraju došao do cilja svakog vozača – ne pamtim kada je moj auto bio kod majstora.