Nacionalni park Đerdap

native djerdap shutterstock_744023323

Kad se uželite
netaknute prirode

Bilo da se odlučite da se do Đerdapa spustite brodićem, bilo da rešite da kampujete uz obalu, bilo da odsednete u nekom hotelu ili apartmanu na potezu od Golupca do Kladova ili se, pak, opredelite za off road ili biciklističku avanturu – nećete se razočarati, jer na svakom koraku ima nešto posebno da se i vidi i doživi.

Najduža i najveća klisura probojnica u Evropi je pravi prirodni fenomen i jedna od najlepših tačaka na Dunavu. Čine je četiri manje klisure i tri kotline – Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, klisura Gospođin vir, Donjomilanovačka kotlina, klisure Mali i Veliki kazan, Oršavska kotlina i na kraju Sipska klisura, dugo nazivana Gvozdena vrata, pošto je do skoro plovidba ovde bila nemoguća zbog pada nivoa reke i podvodnih stena.

Pored vrlo bogate flore i faune, i zaklonjenih staništa sa specifičnom mikroklimom i različitim ekološkim zonama, duž čitavog Đerdapa nalaze se ostaci kultura Lepenskog Vira, Rimskog carstva, Vizantije, kao i mesta značajna za istoriju srpskog naroda. Nacionalni park je stanište za preko 200 vrsta ptica i preko 1100 biljnih vrsta, a tu stanuju i vidre, medvedi, ris, šakal, divokoza, srna, jelen…