Mileševa

Mileševa_monastery_(by_Pudelek)_2
Foto: Pudelek (Marcin Szala), CC BY-SA 3.0 RS, via Wikimedia Commons

MANASTIR MILEŠEVA

Freska Beli anđeo donela je manastiru Mileševa svetsku slavu – tada je njena fotografija emitovana u okviru prvog satelitskog video-prenosa 1963. godine, koji je Evropa „poslala” preko okeana. Nešto kasnije isti signal poslat je i u svemir.

Manastir Mileševa podigao je u 13. veku kralj Vladislav Nemanjić. Od tada do danas Mileševa predstavlja jedno od najznačajnijih duhovnih i umetničkih središta srpskog naroda. Veliku popularnost u narodu manastir je stekao nakon prenošenja moštiju Svetog Save iz Trnova u Mileševu 1236. godine. Pod svodovima manastira, Tvrtko Kotromanić krunisan je za kralja Bosne i Srbije, a na istom mestu 1446. godine Stefan Vukčić Kosara dobio je titulu hercega. Tokom 16. veka u manastiru je radila štamparija u kojoj su umnožavane liturgijske knjige.

Crkva je ukrašena remek-delima srpske umetnosti, freskama rađenim na bleštavoj pozlaćenoj pozadini koje odišu živošću i simbolišu uskrsnuće. Pored Belog anđela, sa zidova Mileševa posetioce posmatraju portreti vladarske dinastije Nemanjić koji, pored umetničkog, imaju i dokumentaristički značaj.