Kopaonik

biram srbiju

kopaonik 3
Foto: Pixaby

kopaonik

S dužinom od 80 kilometara, Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji i jedna od najpopularnijih destinacija, kako u zimskim tako i u letnjim mesecima. Svoj naziv duguje brojnim rudnim bogatstvima koja su ovde iskopavana od davnina. Preko 200 sunčanih dana svake godine donelo je ovoj planini nadimak „planina sunca”, a nemali broj ljudi tepa mu i nadimkom Kop.

Planina na kojoj je većina srpskog stanovništva naučila kako da skija, poznata je po stazama pogodnim za početnike i za iskusne skijaše, kao i za snoubording i jedinstvenu vrstu paraglajdinga koja kombinuje letenje i skijanje.

Kada dođe proleće i otope se zadnje pahulje snega, Kopaonik se pretvara u oazu zelenila s prijatnom temperaturom koja je savršena za opuštanje ali i uživanje u raznim planinskim sportovima.

Klima Kopaonika obeležena je sa preko 200 sunčanih dana godišnje zbog čega i nosi naziv „planina sunca“. Kopaonik se nalazi na prelazu primorske ka kontinentalnoj klimi. Južni položaj masiva, zaravnjenost i otvorenost terena sprečava dugotrajno zadržavanje oblačnosti nad planinom.Hladni i teži vazduh zadržava se u okolnim dolinama tako da zimske temperature nisu mnogo niske. Srednja godišnja temperatura Ravnog Kopaonika je 3,7 °C. Snegovi sa izvesnim odstupanjima padaju krajem novembra i traju do meseca maja , prosečno 180-230 dana godišnje.Padavine su u proseku veće od 1000 mm godišnje.

https://www.serbia.travel/sr/vidi-srbiju/planine/kopaonik

https://www.serbia.travel/sr/istrazi-srbiju/aktivni-odmor/skijanje

 

Kopaonik 2
Foto: Pixaby
Foto: Pixaby